Novice & članki

Objava 25|25

Za predor Markovec še 30 milijonov evrov

17. julij, 2012

Ponudbe do šestega avgusta - od Darsa (zaman) zahtevajo prevod razpisa za elektro in strojno opremo.

Boris Šuligoj, Koper
tor, 17.07.2012, 09:00

Koper – Potencialni prijavitelji na nedavno objavljeni razpis so za izvedbo in vzdrževanje elektro in strojne opreme zahtevali prevod razpisa, s tem pa podaljšanje roka za predložitev ponudb. Če bi šlo vse po načrtih, potem bi moral biti predor odprt septembra prihodnje leto.

Na Darsu so zavrnili zahtevo, da bi morali objaviti prevod razpisa, saj je slovenščina enakopraven evropski jezik. Tako še naprej velja 22.1 podčlen razpisa, po katerem morajo zainteresirani izvajalci ponudbe oddati do 6. avgusta do 12. ure. Uro kasneje jih bodo na DRI upravljanje investicij pregledali.

Z razpisom, objavljenim pred dvema tednoma, hoče Dars zagotoviti, da bi izvajalci najkasneje februarja 2013 lahko začeli dela za energetsko napajanje, razsvetljavo, prezračevanje, vgradnjo optičnih povezav, sistema klica v sili, prometne opreme, naprave za javljanje požara, radijske naprave, videonadzora ter za vgradnjo detekcije prometa in strojnih inštalacij.

V razpisu je predvideno, da bi dela morali opraviti v petih mesecih, za preizkus in odpravo napak pa bi imeli še poldrugi mesec časa, kar pomeni, da bi bila dela končana do septembra prihodnje leto, če pri postopku izbire ne bo dodatnih zapletov. Izvajalec mora poskrbeti tudi za osemletno vzdrževanje. Zainteresirani morajo ponuditi fiksne in nespremenljive cene, razpon pa v razpisu ni naveden. Glede na to, da so v pol krajšem predoru Šentvid v Ljubljani za takšno opremo leta 2008 namenili 16,1 milijona evrov, bi izvedba elektro in strojne opreme v Markovcu lahko stala 30 milijonov evrov.

Dokončanje predora do septembra so predstavniki nadzornega inženirja omenjali že maja, ko je bila prebita druga predorska cev. Dela v predoru zdaj normalno potekajo, je povedal Marjan Ortar, predstavnik nadzornega inženirja. Desna cev je zabetonirana z okrasnim betonskim obodom, izdelujejo že talni beton in robnike, v levi cevi so pred dvema mesecema začeli betonirati notranji obok, z njim imajo še nekaj mesecev dela. Če bo vse potekalo nemoteno, bi dela lahko končali februarja 2013, pravi Marjan Ortar.

Od izvajalca Alpine Bau prihajajo neuradne informacije, da bi potrebovali dalj časa. Neuradno naj bi tudi zahtevali kar 23 milijonov evrov dodatnih plačil. Toda Marjan Ortar pravi, da so takšne številke plod zelo bujne domišljije. »Zanje ni nikakršnih argumentov. Za zdaj bi se lahko pogovarjali o 200.000 evrih, kolikor je potrjenih dodatnih stroškov zaradi daljših prevozov izkopanega materiala,« je povedal Marjan Ortar. Na Darsu pa so odgovorili, da cena za Markovec ostaja 64,5 milijona evrov in da v zvezi s tem niso sklenili nobenega dodatka k pogodbi.

Po neuradnih informacijah ostaja spornih od štiri do šest milijonov evrov, ki jih podizvajalci terjajo od CPM za opravljeno, vendar neplačano delo. Pri tem je sporno, kdo bi moral prevzeti obveznosti CPM. Nekaj podražitev in zamud je prinesel tudi stečaj CPM in dejstvo, da je moral Alpine Bau pripeljati rezalni stroj iz Avstralije. V resnici naj bi šlo za pet do deset milijonov evrov razlike pri računih. Kako jo bodo poravnali, pa še danes nihče ne ve natančno. Zagotovo bo to treba storiti pred dokončanjem in prevzemom predora.