Novice & članki

Objava 23|25

Gradnja Emonike: Trigranit mora dopolniti vlogo

13. avgust, 2012

Podjetje Trigranit do oktobra pričakuje pridobitev gradbenega dovoljenja, na ministrstvu čakajo na dopolnitev vloge.

Je. G., Delo.si
pon, 13.08.2012, 08:55; spremenjen: 13:15

Ljubljana - Podjetje Trigranit do oktobra pričakuje pridobitev gradbenega dovoljenja za projekt Potniškega centra Ljubljana Emonika. Ob izpolnitvi vseh pogojev bi se gradnja projekta lahko začela v začetku 2013, Emoniko (brez stanovanjske in poslovne stolpnice) pa bi lahko odprli že proti koncu leta 2014.

Potem ko so Slovenske železnice družbi Emonika izdale soglasje k dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja, je investitor Trigranit 22. junija oddal vlogo za njegovo pridobitev. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor naj bi gradbeno dovoljenje izdalo septembra, po njegovi pravnomočnosti pa ne bo več upravnih, tehničnih in vsebinskih ovir za začetek gradnje.

Kot so danes za STA pojasnili na ministrstvu pa bo moralo podjetje Trigranit dopolniti vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Direktorat za prostor je namreč po pregledu ugotovil, da ta ni popolna, so pa o nepopolni vlogi tudi že obvestili investitorja. »Postopek izdaje gradbenega dovoljenja se bo nadaljeval takoj, ko bo investitor vlogo dopolnil, kar pa se do današnjega dne še ni zgodilo,« so pojasnili.

Trigranit sicer do oktobra pričakuje pridobitev gradbenega dovoljenja za Emoniko. Ob izpolnitvi vseh pogojev bi se gradnja projekta lahko začela v začetku prihodnjega leta, Emoniko (brez stanovanjske in poslovne stolpnice) pa bi lahko odprli že proti koncu leta 2014.

Kot je v minulih dneh za STA pojasnil direktor Emonike Csaba Toth, je pridobitev gradbenega dovoljenja le eden od pogojev za začetek gradnje projekta. Treba je zagotoviti tudi vire financiranje, kar pa je v času, ko bonitetne ocene Slovenije in njenih bank padajo, še posebej zahtevno.

Po Tothovih besedah je projekt Emonika velik in za banke privlačen, a opozarja, da bo zgrajen v tveganem okolju, kar vpliva tudi na zaupanje bank. Toth sicer upa tudi na evropska sredstva, saj brez tega projekt ni izvedljiv.

Poleg pridobitve gradbenega dovoljenja in virov financiranje je treba projekt Emonika narediti tudi tržno zanimiv, torej je treba omogočiti dovolj veliko povpraševanje s strani bodočih najemnikov. »Tukaj ne pričakujemo nikakršnih zapletov in zamud, saj gre za odličen projekt. Proces trženja prostorov poteka zelo dobro,« zagotavlja Toth.