Projekt 18|30  

Visokogradnja

Visoko regalno skladišče Lebedyansky

Novogradnja, industrijski objekt, jeklena in armirano betonska konstrukcijaLebedyansky, Rusija6.600 m²2007 - 2009Gradbene konstrukcije:
PGD,
PZI.Arhitektni biro Sibila d.o.o., Miško Sibila u.d.i.a.

PDF

Nazaj na spisek projektov
LebedyanskLebedyansklebedjansk-02.jpg

V Lebedyanu se je zgradilo visoko regalno skladišče za največjega proizvajalca sadnih sokov v Rusiji. Skladišče je dimenzij 125x55m, višine 35m in je sestavljeno iz 19 nivojev. Vsa komunikacija s transportom je povezana preko terminala dimenzij 50x65m in višine 14m. Terminal sestavljajo betonska klet in tri-etaže jeklene in sovprežne konstrukcije. Jeklena konstrukcija je okvirnega sistema, z osnovnim rastrom 8,25x9.5m. V nadstropjih poteka komunikacija med skladišem in terminalom po tekočem traku, po etaži terminala pa se do dvigal nadaljuje preko visečih transporterjev. Del nadstropij pa je rezerviran za pisarne. Na severnem delu v sta v terminal  speljana dva železniška tira, ločena z nakladalo rampo. Nakladalna rampa se iz terminala nadaljuje še 70m izven in je v celoti pokrita. Na vzhodnem delu je omogočen dostop tovornim avtomobilom do objekta. V 1. Nadstropju je terminal povezan preko transportnih hodnikov dolžine 60m do obstoječih proizvodnih obratov.

Fasada je sestavljena iz toplotno izolativnih panelov, celotni objekt pa je ves čas hlajen/ogrevan, terminal na 15°C, skladišče pa na 5°C.

Največji iziv projektiranja regalnega skladišča so bila izjemno slaba tla, na katerih se je temeljilo – černozjom. Rešitev je nastala s sodelovanjem z ruskimi strokovnjaki s področja geomehanike, kot rezultat so se tla ojačala s peščenimi slopi. V terminalu, na stiku tekočih trakov in visečih vozičkov, je bila zaradi občutljivost sistema na pomike posebna pozornost namenjena togosti konstrukcije.

Pri projektiranju so bili uporabljeni ruski predpisi SNIP.