Projekt 29|30  

Visokogradnja

Trgovski center Bryansk

Javna stavba, novogradnjaBryansk, Rusija40.000,00 m232.000.000,00 €november 2011IDP: načrt arhitekture, načrt gradbenih konstrukcij, zunanja ureditevDamjan Bradač u.d.i.aFamer

PDF

Nazaj na spisek projektov
bryansk-01-1.jpgbryansk-06.jpgbryansk-05.jpg

Bryansk, mesto in administrativni center okrožja Bryansk s ca. 415.000 prebivalci, leži 380 km jugozahodno od Moskve. Je pomembno industrijsko središče predvsem jeklarske in strojne industrije.

Mesto tvorijo 4 centri: Bežickij rajon, Sovjetski rajon, Volodarski rajon in Fokinski rajon. Investitor gradi na območju Fokinskega rajona na opuščenem industrijskem območju novo stanovanjsko sosesko s 5000 stanovanjskimi enotami. V naselju je predviden trgovsko razvedrilni center s skupno površino 39,000m2. Center bo prebivalcem Bryanska nudil poleg trgovskega programa še športne, razvedrilne in kulturne vsebine.

Objekt je zasnovan po odprti de-centričnem shemi in je posebnost v urbanistični mreži industrijskega mesta, ki navkljub drugačnemu oblikovnemu pristopu upošteva to mrežo. Slojevitost objekta se kaže v prerezih in volumnih ki s svojo dinamično geometrijo ponujajo mestu dodano vrednost v smislu oblikovanja stavbnega volumna. Tlorisne, programske vsebine so razvrščene po principu enakovrednosti, tako da v objektu ustvarimo krožno gibanje oziroma cirkulacijo namesto usmerjenega gibanja med dvemi navideznimi točkami. Programske vsebine so po svoji funciji in pomembnosti razvrščene po prerezu objekta. V kletnih in pritličnih delih objekta so programi, ki zahtevajo večjo frekvenco in na zgornje etaže, kjer so predvidene bolj ekskluzivne in mirne dejavnosti kot je na primer spa center, otroški vrtec itd.

Projekt je nastal kot rezultat sodelovanja med podjetjem Elea iC d.o.o. in uveljavljenega arhitekturnega biroja Atelier Podrecca iz Dunaja