Projekt 23|26  

Geologija

Hidroelektrarna Konaktepe - jez in rezervoar

Geologija, geotehnika, izgradnja predorovTurčija2003 - 2004Nadziranje gradbišča, geofizikalna študija, geološko-geotehnično kartiranje, geološko-geotehnični model za temeljenje jezu, diverzijskega predora in območja zdrsa na območju rezervoarja, določitev stabilnosti pobočja ter s tem povezanih tveganjATA Insaat Istanbul, Stone & Webster USA

PDF

Nazaj na spisek projektov
konaktepe_internet_01.jpgkonaktepe_internet_02.jpg

Projekt hidroelektrarne Konaktepe 190 MW, ki se nahaja na vzhodnem robu anatolskega bloka, obsega 110 m visok zemeljski jez (obloga iz kamna, sredica zapolnjena z glino). Temelji jeza so sestavljeni iz vulkanoklastičnih aglomeratov, ki so prestali kontaktni metamorfizem in tektoniko. Jez se nahaja neposredno navzdol po reki ob glavnem prelomnem območju (prelom Torunoba), ki velja za aktivnega. Tveganja, povezana z zemljino, vključujejo pronicanje in dotoke tekočin v kamninsko maso zaradi hidrotermalnih aktivnosti, ter tveganja, povezana s seizmičnostjo.

Pobočje z rezervoarjem tik navzgor od jezu je izpostavljeno ponavljajočim se premikom mase, kar je baje povezano s šibkimi materiali preloma vzdolž območja preloma Torunoba. Zajetne porušitve so verjetno sprožili seizmični dogodki. Določene so bile morebitne porušitve v prihodnje glede na mehanizme porušitve in potencialne količine drsečih mas. Stabilnost pobočja smo analizirali na statične in dinamične pogoje z različnimi mejnimi pogoji, kot so nivo površinskega nanosa, hitro ponikanje, izdelava stabiliziranega nasipa.