News

Post 1|1

Italijani proti slovenskemu drugemu tiru

04. April, 2012

Javna obravnava prostorskega načrta v senci vse večjih fig v žepih.

Revija Delo, Boris Šuligoj, Koper
sre, 04.04.2012, 19:32

Gabrovica, Lokev - Popoldan je najprej v Lokvi pri Divači, zvečer pa v Gaborivci pri Črnem Kalu ministrstvo za infrastrukturo in prostor organiziralo javno obravnavo o spremembah in dopolnitvah državnega prostorskega načrta za potek drugega tira od Kopra do Divače. Poglavitna sprememba je drugačna rešitev prečkanja doline Glinščice, kjer naj bi namesto nasipa zgradili dva manjša viadukta. Ostale spremembe pa se nanašajo na dostopne poti do gradbišč, ki jih pred osmimi leti v državnem lokacijskem načrtu niso predvideli.

Javna obravnava je zanimiva predvsem zato, ker so prav v minulih dneh v Trstu sprožili velike razprave o varovanju narave v dolini Glinščice. Pri italijanskih sosedih so v spodnjem delu doline Glinščice uničili veliko dreves, zaradi česar je tržaška javnost ogročena. Olja na ogenj prilivajo hujskači, ki zatrjujejo, da je predvidena slovenska gradnja drugega tira samo še pika na i pri uničevanju kraške narave.

Za nameček se je celo italijanska evroposlanka Demokratske stranke iz Trsta Debora Serracchiani (tudi tajnica Demokratske stranke Furlanije Julijske krajine) vključila v polemiko proti slovenskemu drugemu tiru. Italijanska tiskovna agencija ANSA je poročala, da naj bi slovenski drugi tir prečkala Gliščico v tržaški pokrajini (kar ne ustreza resnici). Poslanka Serracchiani pa je dejala, da se Italija odpoveduje gradnji hitre železnice čez kras, zato, da ne bi grobo posegala v okolje, česar pa Slovenija očitno ne spoštuje. Po njenem mnenju je nesprejemljivo, da skuša Slovenija izepljati sprejem prostorskega načrta brez soglasja in sodelovanja italijanskega prebivalstva, ki bi morali povedati svoje mnenje o čezmejnih vplivih take proge na okolje. "Če Slovenija ne bo pridobila soglasja in mnenja italijanske države zaradi čezmejnih vplivov na okolje pri drugem tiru, bomo primorani ta problem reševati na pristojnih telesih evropske komisije," je opozorila evropska poslanka Demokratske stranke.

Tudi v Sloveniji je vse pogosteje slišati tiste predstavnike države, ki zatrjujejo, da gradnje drugega tira še lep čas ne bo.