Novice & članki

Članek 3|5

Po projektantske posle v tujino

Revija Manager, januar 2012, avtorica: Nataša Koražija

Elea IC , ki sodi med največja inženirsko-projektantska podjetja v Sloveniji, je do leta 2010 ves čas povečevala obseg projektov, lani pa so se razmere dodatno zaostrile, zlasti na področju visokih gradenj. Ker v Sloveniji gradbeni projekti stojijo, so začeli storitve intenzivno tržiti v tujini. Te dni so dobili projekt načrtovanja nakupovalnega središča v Rusiji. Gre za 40 tisoč kvadratnih metrov velik center, skupaj s partnerji v Avstriji pa so dobili tudi projekt polnilnice v Južni Ameriki za eno svetovno znanih blagovnih znamk.

»V prihodnje bomo približno 40 odstotkov poslov pridobivali v tujini,« pravi Angelo Žigon, direktor in partner projektantskega podjetja Elea IC, v katerem so te dni začeli projektirati nakupovalno središče v Rusiji in načrtovati velike polnilnice v Južni Ameriki.


Elea IC je sicer v 78-odstotni lasti avstrijske skupine IC Group (Consulenten Ziviltechniker), hkrati pa so slovenski partnerji Elee tudi solastniki avstrijske IC Group. »Z avstrijsko IC Group smo začeli sodelovati pred devetimi leti, najprej pri projektih, pozneje smo se še lastniško povezali,« pravi Angelo Žigon, direktor in partner Elee IC. Avstrijska IC Group ima 17 lastnikov, od tega so trije partnerji iz Elee. V Elei je približno 70 zaposlenih, v IC Group pa 240. »Skupaj z avstrijskimi partnerji lahko ponudimo celostno projektiranje kjerkoli na svetu,« pravi Anjo Žigon.

V Elei so specialisti za statiko zahtevnih konstrukcij, projektiranje predorov, za geotehniko in geologijo, projektiranje cest in infrastrukture, arhitekturno projektiranje, projektno vodenje ter nadzor.

Lani jim je obseg poslov upadel skoraj za tretjino, vendar predvsem pri projektih, pri katerih so najemali podizvajalce. »Realno smo upadli za 25 odstotkov,« pravi Žigon. Veliko delajo za avstrijska in nemška podjetja, ki pridejo v Slovenijo, za letos pa načrtujejo, da se bodo spet približali prihodku iz leta 2010, to je približno 6,4 milijona evrov. »Načrt je predvsem preživeti,« pravi Žigon in dodaja, da so bili v letih 2010 in 2011 prisiljeni odpisati za skupno milijon evrov terjatev.

Pred štirimi leti so imeli približno 90 odstotkov poslov v Sloveniji, pred dvema letoma pa so ustanovili podjetje v BiH, kjer gradijo predore in viadukte. Delajo tudi v Črni gori, zdaj pa kandidirajo na razpisih v Izraelu, Rusiji, na Norveškem in Hrvaškem. »Hrvaška se bistveno intenzivneje loteva gradnje prog kot Slovenija,« pravi Žigon in dodaja, da je njihov cilj približno 40 odstotkov poslov pridobivati v tujini. Letos bodo to uresničili, saj bodo začeli projektirati nakupovalno središče v Rusiji, ki bo pomenilo kar 20 odstotkov vseh njihovih poslov, približno 20 odstotkov pa bo navrgel projekt v Južni Ameriki.

Zdaj zaključujejo projektiranje predora Markovec za Dars , pred kratkim so zaključili geološka dela za drugi tir proge Divača−Koper in projektiranje predorov, pripravljajo pa projekte za razpise za drugi tir. Pripravljajo tudi analize tveganj in nadgradnjo predora Karavanke ter projektirajo Plečnikov stadion. Pripravljali so tudi projekt statike za športni park Stožice, a doslej za večino del niso dobili plačila.

Avtorica: Nataša Koražija