Novice & članki

Objava 15|25

Dela v predoru Markovec se nadaljujejo-prebili so prvo cev

18. januar, 2012
18. januar 2012 ob 12:09
Koper/Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Avstrijska družba Alpine Bau je v torek prevrtala prvo, desno cev predora Markovec na hitri cesti Koper-Izola. Predor naj bi končali sredi leta 2013.

Dela v predoru so stala več kot mesec dni, stroji pa so se ustavili le slabih 10 metrov od preboja prve cevi. Uradno so pred petimi tedni prenehali delati zaradi popravila glavnega vrtalnega stroja, neuradno pa zaradi nedorečenih obveznosti pri gradnji, ki jo je pred dobrim letom začelo Cestno podjetje Maribor. Vodstvo družbe Alpine Bau se sprva namreč ni strinjalo s prevzemom vseh pogodbenih obveznosti.

V ponedeljek so stroje le znova zagnali in prva cev je prevrtana. V Darsu zdaj pričakujejo nadaljevanje del skladno s pogodbo, po neuradnih informacijah, ki jih danes navaja časnik Delo, pa bodo s posebnim rezalnim strojem še teden delali v cevi, ki so jo prevrtali, potem pa bodo stroj preselili v drugo cev, kjer so doslej iz obeh strani izkopali 1.632 metrov in jih morajo še približno 500 metrov.

Čez dva meseca naj bi nato objavili razpis za izvedbo elektro- in strojne instalacije, če bi hoteli predor končati sredi leta 2013, še navaja Delo.

A. S.