Projekt 12|29  

Arhitektura

Vežica, Volče

nova gradnjaVolče pri Tolminu, Slovenija85 m2135.000,00 €2009IDP, PGD, PZI, PID; Arhitektura, gradbene konstrukcije, opremaNataša Štrukelj u.d.i.a.Krajevna skupnost Volče

PDF

Nazaj na spisek projektov
VolčeVolčeVolče

Oblikovno nevpadljiv objekt vežice je prislonjen ob pokopališki zid volčanskega pokopališča s cerkvijo Sv. Danijela, ki sta spomeniško varovana.
Objekt je podolgovat, pravokoten pritličen, pokrit z dvokapnico s korčno kritino. Funkcionalna zasnova je omejena na najpotrebnejše prostore, namenjene obredu slovesa od pokojnika. Notranji prostor vežice se preko pokončne line orientira na os zvonika cerkve in simbolizira transcendenco prehoda v onostranstvo.
Armiranobetonski sistem obodnih in prečnih sten iz pigmentiranega štokanega betona prevzema funkcijo nosilnega sistema in zunanje fasade, v kombinaciji z talnim brušenim betonom (teraco) pa simbolizira trden in hladen element smrti. Leseno ostrešje z vidnimi strešnimi tramovi in luženimi lesnimi ploščami v kombinaciji z lesenim hrastovim pohištvom simbolizira živ in topel element življenja.
Objekt, ki je namenjen občasni uporabi je toplotno izoliran z notranje strani obodnih sten in občasno ogrevan ter temperiran s kamnitimi električnimi radiatorji.