Projekt 14|29  

Arhitektura

Muzej sirarstva Planika

preureditev garažnega objektaKobarid, Slovenija185 m2147.000,00 €2009 – 2010IDP, PZI; arhitektura, opremaNataša Štrukelj u.d.i.a.Planika Kobarid d.o.o.

PDF

Nazaj na spisek projektov
Muzej sirarstvaMuzej sirarstvaMuzej sirarstva

Neizkoriščene garaže in spremljajoče servisne prostore v proizvodnem kompleksu podjetja, ki so se nekdaj uporabljali za transportna vozila mleka z okoliških planin, se je vodstvo podjetja odločilo nameniti novi izobraževalno propagandni dejavnosti  - predstavitvi razvoja sirarstva na kobariškem, bovškem in tolminskem ter sodobni proizvodnji mleka in mlečnih izdelkov v podjetju Planika Kobarid.
Enovit preurejen prostor nekdanjih garaž smo »odprli« do strešnega krova, tako so stara strešna trapezna vešala dvokapne strehe vidna. V sodelovanju s tolminskim muzejem, ki je postavil stalno razstavo razvoja sirarstva in prezentacijo okoliških arheoloških najdb  je bil pristop k oblikovanju interierja skrajno asketski, kar je bila tudi značilnost zasnove starih objektov sirarskih planin. Tla so iz zalikanega betona, stene so beljene, stavbno pohištvo je iz temno prašno barvanega aluminija.
V sklopu sirarskega muzeja je urejena še sprejemna recepcija s prodajo sirarskih izdelkov in izdelkov domačih obrti, manjša pisarna in sanitarije za obiskovalce.
Pohištvo, ki ga predstavljajo recepcijski pult z razstavnimi policami in trinožni »molzni« stolčki za ogled promocijskega filma o razvoju sirarstva, so izdelani iz krtačenega smrekovega lesa, ojačanega s temno barvanimi vidnimi železnimi kotnimi profili.
Nekdanja mehanična jama za pregledovanje in popravilo vozil je preurejena za prikaz okoliških arheoloških najdb.
Objekt je ogrevan in temperiran z lokalnimi »split« toplotnimi črpalkami sistem zrak – zrak in s postavitvijo stalne razstave namenjen obiskovalcem skozi vse leto.