Projekt 6|29  

Arhitektura

Knjižnica v Kobaridu

Ureditev prostorov knjižniceKobarid, Slovenija395 m285.000,00 €2002OpremaNataša Štrukelj u.d.i.a.Občina Kobarid

PDF

Nazaj na spisek projektov
kobaridkobaridkobaridkobaridkobaridkobarid

Kobariška podružnična knjižnica je dobila prostore v  Domu Andreja Manfrede. Stavba, ki je v celoti namenjena javnemu programu je bila rekonstruirana v sklopu popotresne obnove. Knjižnica se nahaja v pritličju stavbe.
Stebrni podporni sistem je sicer prostoren in svetel enovit prostor močno determiniral in temu je sledila tudi funkcionalna zasnova posameznih knjižničnih oddelkov. Izbrani materiali in zasnova postavitve predstavljajo štiri elemente življenja, katerim sta pridana še element kovine in lesa; element zemlje je razpoznaven v temnem in težkem orehovem podu, element vode zaznavamo v briljantni skulpturi valovitih stekel oblikovalke Tanje Pak, zaokroženi steni z zbirko zgoščenk, akvarijem za sprejemnim pultom in steklenih tleh mladinskega oddelka v kleti.

Transparenca steklenih površin s pregledno zasnovo celotnega volumna prostora odsevata element zraku, posamični poudarki rdeče tkanine pa gorijo v elementu ognja.
Velika panoramska okna odpirajo navdihujoče poglede na pokrajino, tako lahko obiskovalec neposredno občuti dialog med zunanjim prostorom »navdiha« in notranjim prostorom »pridobivanja znanja«.