Novice & članki

Objava 5|25

Alpine Bau prihaja v Markovec

13. januar, 2011

Mateja Duhovnik je potrdila, da je iz avstrijskega holdinga dobila odgovor, v katerem sporočajo, da so pripravljeni nadaljevati gradnjo predora Markovec. Cena gradnje ostaja v okviru 64,5 milijona evrov, medtem ko bo pogodbeni rok, avgust 2013, težje dosegljiv.

Ljubljana – Gradnjo dvocevega predora Markovec na obalni štiripasovnici med Koprom in Izolo bo nadaljeval Alpine Bau. Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je danes dobila pisni odgovor iz avstrijskega holdinga, v katerem Alpine Bau potrjuje, da je pripravljen nadaljevati delo v predoru Markovec. Cena ostaja v okviru 64,5 milijona evrov, ki so jih Dars kot naročnik in CPM ter Alpine Bau leta 2009 zapisali v pogodbi, seveda pa si Avstrijci želijo doseči višjo ceno. Pogodbeni rok za dokončanje predora je avgust 2013. Ali ga bo kljub sedanjemu zastoju še mogoče spoštovati, je precej odvisno od razmer pri vrtanju: če bo zemljina taka, kot je predvidena v projektni dokumentaciji, rokov ne bo moč ujeti, če pa bodo razmere boljše, takšne, kakršne so bile doslej, bo vrtanje potekalo hitreje, zamuda pa bo minimalna.

Že prihodnji teden bosta Dars in Alpine Bau začela reševati tehnična, ekonomska in upravna vprašanja, ki jih po tem, ko so dela v predoru novembra lani zastala, ni malo. Gradnja 2144 in 2174 metrov dolgih predorskih cevi je pri štirih vrtalnih oknih namreč zastala na 578,4 in 590,8 metrih ter na 326,3 in 316,3 metrih, na gradbišču pa tudi ni več urejena dobava elektrike, vode in verjetno še česa.

Mariborski CPM, ki je od konca lanskega leta v prisilni poravnavi, se pri gradnji predora Markovec ni vdal le zaradi finančnih težav, temveč tudi zaradi tehničnih, saj izkopa predora na koprski strani s tehnologijo, kakršno je imel, ni niti mogel niti znal nadaljevati. Zdaj bo treba izbrati primerno tehnologijo, ki bo ustrezala v uredbi zapisanim pogojem, o odločitvi pa bodo obvestili tudi lokalno skupnost, saj je nad traso predora naselje.

Na izolski strani predora je Skanska prekinila dela, ker CPM opravljenega ni sproti plačal, čeprav je Dars vse opravljeno redno plačeval. CPM menda podizvajalcem in partnerjem pri projektu Markovec sicer dolguje več milijonov evrov, samo slovaški družbi 1,7 milijona evrov.

Aleš Stergar, gospodarstvo
čet, 13.01.2011, 21:00

 

Galerija